Държавен куклен театър Габрово


КУКЛЕНИЯТ ТЕАТЪР ОТНОВО НА ФЕСТИВАЛНА СЦЕНА

Спектакълът на габровския куклен театър „Огнивото“ по Ханс Кристиан Андерсен ще бъде показан на сцената на 20-то юбилейно издание на международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса", което започва днес, 13 май, в Търговище. След селекцията, в основната програма на театралното събитие са включени 12 трупи от България и артисти от Индия, Русия, Италия, Сърбия и Турция. Габровското участие е в афиша за третия ден от фестивала, утвърдил се в годините като място за среща на най-добрите български представления за деца.

Спектакълът по златната приказка „Огнивото“ беше представен в Габрово в началото на годината от драматурга и режисьор Валентин Владимиров, който за пръв път поставя пиеса на сцената в родния си град. Сюжетът следва класическата история на войника и царската дъщеря, в центъра на която е темата за споделената любов. Актьорите в представлението са Радостина Андреева, Жулиета Колева и Богдан Богданов. Куклите и сценографията са на Юлия Лачева. Музиката е композирана от Георги Гарчов. 

Само за месец кукленият театър за втори път стъпва на фестивална сцена. Преди двайсетина дни трупата донесе награда от националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“, където беше отличена за спектакъла „Снежанка и седемте джуджета“.

 

 

 

НАГРАДА ЗА КУКЛЕНИЯ ТЕАТЪР

Заслужени аплодисменти и награда отнесе габровският куклен театър от Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник”. 21-то издание на театралното събитие преди дни събра в Ямбол участници от цяла България и гости от чужбина. Габровската трупа беше отличена и спечели наградата на детското жури със спектакъла "Снежанка и седемте джуджета".

Постановката, която следва познатия сюжет, е съвременна адаптация на златната класика. Заглавието беше представено пред габровската публика за откриването на настоящия театрален сезон.

Кукленият театър за пръв път от последните 25 години постави на сцена „Снежанка и седемте джуджета“ и допълни репертоара от обичани приказни истории, като се довери на творческия екип: Теменужка Коларова – драматург, режисьор и оформител на музикалната среда;Наталия Гочева – сценография и кукли; Георги Гарчов композитор на песента в пиесата. В спектакъла играят младите актьори Ивет Сотирова, Ангелита Радкова – най-новото попълнение в трупата, и Ангел Калев, гост актьор от драматичния театър.

На всички тях да е честита наградата!

ПРЕМИЕРА НА КУКЛЕНИЯ ТЕАТЪР

огнивото

Ханс Кристиан Андерсен

 

Премиерният спектакъл на кукления театър ще пренесе отново малките зрители във фантастичния свят, създаден от Ханс Кристиан Андерсен. Този път с приказката „Огнивото“ за войника и царската дъщеря. Първото представление е на 8 февруари, петък, от 18 часа. Втората премиера ще е в неделя, 10 февруари, в обичайния час – 11. 00.

 

От началото до края сюжетът следва класическата линия на приказката, разказва Валентин Владимиров, драматург и режисьор на новата пиеса, който за пръв път поставя на сцената в родния си град. Младият творец работи в куклените театри в Русе и Кърджали, гостува като режисьор и в други градове на страната. Актьорите, които ще представят неговата интерпретация по приказката са Радостина Андреева, Жулиета Колева и Богдан Богданов. Куклите и сценографията са на Юлия Лачева. Музиката в спектакъла е изцяло авторска, композирана от Георги Гарчов.

 

Малките зрители и порасналите им придружители ще могат да проследят историята, в която доброто побеждава. В центъра е поставена темата за споделената любов, а развитието на сюжета дава убедителен отговор, че тя е най-важна в живота. Героите разбират, че за да има любов между двама души няма нужда от вълшебства, от огниво, а от сърце - в него се крие чудото.

 

С новата пиеса театърът прибавя към афиша си още едно заглавие от златната класика, след „Палечка“, „Свинарят“, „Принцесата и граховото зърно“. Изборът е в отговор на интереса на малките зрители, които харесват приказни истории, а поуките от перипетиите на героите нямат нужда от тълкуване.

Андерсеновата приказка „Палечка“ отново оживява на сцената 

 

Пиесата по любимата детска приказка „Палечка“ влиза отново в репертоара на кукления театър и заглавието вече е в афиша, след като спектакълът беше възстановен с новите актьори Ангелита Радкова и Атанас Филипов. Премиерното представление е тази неделя, 20 януари, в салона на театъра, от 11 часа.

В интерпретацията на тази приказна история, разказана от Ханс Кристиан Андерсен, малкото момиченце, наречено Палечка, защото било голямо колкото палеца на ръката, преминава през различни изпитания, но отстоява своя избор, а това означава, че е пораснала.

Свободата и правото на избор е темата, която драматургът и постановчик Теменужка Коларова поставя в центъра, за да стигне до малките зрители посланието, че щастието не може да се намери, то се постига и зависи от изборите, които правим в живота си.

В спектакъла децата ще припознаят ситуации, в които са попадали, майките и татковците навярно ще се разпознаят в някои от персонажите – в жабата или кърта, които се опитват да наложат на Палечка своя мироглед. Така, чрез средствата на театъра, философията за свободата на личността ще бъде представена по подходящ начин както за малките, така и за големите, защото в един сполучлив куклен спектакъл винаги вървят два плана, обяснява Теменужка Коларова.

Постановката е подходяща и за деца в ученическа възраст, убеден е творческият екип, създал сценичния вариант на познатата приказка, която пред зрителите ще разкажат две духчета.

 

Кукленият театър спечели аплодисментите на публиката на фестивала в литовския град Паневежис

 

Трупата на габровския куклен театър за поредна година участва в международния фестивал на куклените театри в побратимения с Габрово литовски град Паневежис. Спектакли от Литва, Естония, Украйна, Полша, Германия и Иран бяха представени в петте дни на фестивала. Актьорите играха на импровизирани сцени в двора на художествената галерия в града и на кукления театър на колела, който е домакин и организатор на форума, наречен „Кукла на улицата“.

 

Габровският театър, единствен участник от България, спечели аплодисментите на публиката с пиесата по приказния роман на Алън Милн „Мечо Пух“. Режисьор на спектакъла е Съби Събев, сценографията е на Томиана Томова, а музиката е написана от композитора Георги Гарчов. В представлението участват актьорите Радостина Андреева, Жулиета Колева, новото попълнение към трупата, и Богдан Богданов.

 

Фестивалът беше част от тържествата, посветени на 515 години от провъзгласяването на Паневежис за град. С подаръци за празника габровските театрали изненадаха домакините, и макар да не е по габровски, нашите кукленици поднесоха на всички трупи сувенири с емблематичната котка без опашка.

 

Габровският театър от години поддържа партньорски отношения с колегите си в побратимения град, където гостува за трети път. Те познават Габрово само от снимки, затова пожелаха догодина да се потопят в атмосферата на нашия карнавал.

 


ПРЕМИЕРА НА КУКЛЕНИЯ ТЕАТЪР

22.09.2015г.

IMG 1746 Кукленият театър поставя на сцена новата пиеса „Кой ме гъделичка". Неин автор е Румен Николов, който за написването и печели номинация от 18-тото издание на Националния куклено – театрален фестивал „Михаил Лъкатник".
Постановката е дело на Илиян Иванов, сценографията и куклите - на Наталия Гочева, а музиката е на композитора Георги Гарчов.
Сюжетът засяга вечната тема за борбата между доброто и злото, а героите дават убедителен пример на малките зрители, че сториш ли добро, можеш да убедиш другите да те последват.
Премиерата на новата пиеса е днес, 23 септември, от 18 часа в салона на театъра. Следващото представление е на 27 септември от 11 часа.


 

Габровският куклен театър играе на три международни фестивала

16.09.2015г.

 gardzheto pevetsС началото на новия творчески сезон Кукленият театър излезе на международната сцена на фестивала на изкуствата „Магията на вятъра" в Сливен, събрал артисти от страната, от Турция, Унгария, Белгия, Испания, Чили и Русия. Габровската трупа изигра спектакъла „Гарджето – певец", който прави иронична препратка към телевизионните формати за таланти и е ориентиран както към малките, така и към техните родители, склонни да мислят, че „на мама гарджето е най...". След успешното представяне театърът получи покана за участие във фестивал в Санкт Петербург, където ще гостува през 2017 г.

 

Утре (17 септември) актьорите ще се срещнат с публиката на международния куклен фестивал „ПИФ", който се провежда в столицата на Хърватия – Загреб. В 48-то издание на един от най-престижните театрални форуми, габровската трупа беше поканена да участва с пиесата „Красавицата и звяра". Спектакълът, включен от селекционната комисия в програмата на фестивала, беше представен през миналия творчески сезон, а куклите с човешки бой преминаха пред погледите на зрителите по време на габровския карнавал. Сега предстои да бъдат разиграни и пред чуждестранната публика на фестивала, в който през годините са участвали повече от 450 професионални трупи от всички континенти. В първите издания актьорите изнасяли представленията на есперанто, докато не се наложил универсалният „език на куклите", но спектаклите, в които актьорите говорят на международния език, са запазени като акцент в програмата.

 

glupaviqt vulkСкоро след участието си в Хърватия, габровската трупа ще играе на международния фестивал на куклените театри в украинския град Ужгород, където ще гостува с постановката „Глупавият вълк" по едноименната приказка на Елин Пелин.

 

 

 

 

 


Дядо Коледа зарадва малките зрители на Кукления театър

21.12.2014г.

 

krasavitsata i zviaraДетска глъч огласи Кукления театър, където в навечерието на празника  малчугани посрещнаха Дядо Коледа, нарамил препълнен чувал с подаръци. След представлението на пиесата „Няколко часа до Коледа“, сцената завладяха малките зрители. Със стихчета и песни те очароваха не само добрия старец и джуджето, а и майките, татковците, бабите и дядовците в салона.

В дните преди Коледа актьорите от Кукления театър гостуваха в детски градини в Габрово и други градове и посрещнаха в салона зрители от няколко училища. По традиция, в навечерието на Рождество Христово трупата игра благотворително за деца с увреждания и за малките пациенти на детското отделение в болницата.

Близо 150 представления са изиграли куклените актьори от началото на театралния сезон, в който репертоарът  беше допълнен с две нови заглавия – „Свинаря“ и „Красавицата и звяра“. Следващата среща на малките зрители с любимите герои ще е на 11 януари догодина.

 

 С началото 1на новия творчески сезон Кукленият театър излезе на международната сцена на фестивала на изкуствата „Магията на вятъра" в Сливен, събрал артисти от страната, от Турция, Унгария, Белгия, Испания, Чили и Русия. Габровската трупа изигра спектакъла „Гарджето – певец", който прави иронична препратка към телевизионните формати за таланти и е ориентиран както към малките, така и към техните родители, склонни да мислят, че „на мама гарджето е най...". След успешното представяне театърът получи покана за участие във фестивал в Санкт Петербург, където ще гостува през 2017 г.

Утре (17 септември) актьорите ще се срещнат с публиката на международния куклен фестивал „ПИФ", който се провежда в столицата на Хърватия – Загреб. В 48-то издание на един от най-престижните театрални форуми, габровската трупа беше поканена да участва с пиесата „Красавицата и звяра". Спектакълът, включен от селекционната комисия в програмата на фестивала, беше представен през миналия творчески сезон, а куклите с човешки бой преминаха пред погледите на зрителите по време на габровския карнавал. Сега предстои да бъдат разиграни и пред чуждестранната публика на фестивала, в който през годините са участвали повече от 450 професионални трупи от всички континенти. В първите издания актьорите изнасяли представленията на есперанто, докато не се наложил универсалният „език на куклите", но спектаклите, в които актьорите говорят на международния език, са запазени като акцент в програмата.

Скоро след участието си в Хърватия, габровската трупа ще играе на международния фестивал на куклените театри в украинския град Ужгород, където ще гостува с постановката „Глупавият вълк" по едноименната приказка на Елин Пели

26.09.2014г.

Кукленият театър представя премиерния си спектакъл „Красавицата и звяра“

Krasavitsata i zvqra 01Още една класическа приказка поставя през новия сезон Габровският куклен театър. Премиерното представление на пиесата „Красавицата и звяра“ е днес от 18 часа.

Спектакълът ще се играе само на сцена, заради мащабите и сложността на изпълнението, обясни директорът на театъра Илиян Иванов. Кукли, колкото човешки бой, ще се превърнат в „оживяла“ материя, за да разкрият пред детската публика магическия свят с бедната къща на главната героиня Бел и прекрасния замък на звяра.

Режисьорът на постановката Теодора Попова предлага един класически прочит на историята, в която истинската красота не е онова, което виждаме с очите си, а нещо много по-дълбоко, скрито в  човешката душа.

Krasavitsata i zvqra 02Сценограф на спектакъла, в който куклите ще са по-високи от зрителите в салона, е Наталия Гочева. Георги Гарчов е автор на запомнящата се музика. В представлението играят актьорите Десислава Чардаклиева, Ивет Сотирова и Стоян Дойчев.
Следващата среща на малки и големи с героите от новата куклена постановка ще е в неделя, 28-ми септември, 11 часа.

 


 

18.09.2014г.

Премиера на Примиера на Габровския куклен театър

СвинарятГабровският куклен театър вдига завеса за първото премиерно представление за сезона. Утре - 19-ти септември от 18 часа малките зрители ще се срещнат с героите от Андерсеновата приказка „Свинарят“. С новата пиеса театърът прибавя към афиша си още едно заглавие от златната класика след „Хензел и Гретел“, „Принцесата и граховото зърно“, „Котаракът в чизми“ и други обичани от децата приказки, които публиката може да гледа и този сезон.
Драматург и режисьор на новата куклена пиеса е Теменужка Коларова. Тя предлага по-различен прочит на популярната приказка и дава убедителен пример за това, че истински щастливи са тези от нас, които намират сили да простят.
Историята за капризната принцеса и принца, скрит под одеждите на кралския свинар, ще разкажат актьорите Радостина Андреева, Богдан Богданов и Тихомир Трифонов, който дебютира в театъра в ролята на принца – свинар. Той е завършил „Актьорско майсторство за куклен театър” в класа на проф. Румен Рачев в НАТФИЗ. Играе в Ямбол и Кърджали, а този сезон младият актьор ще участва в представления и с габровската трупа.
Сценограф на постановката е Светлана Атанасова. В спектакъла звучи музика от немския композитор Йохан Себастиан Бах, като аранжиментите на едни от най-популярните творби на класика са дело на Георги Гарчов.
Следващото представление е на 21-ви септември /неделя/ от 11 часа.

    

13.06.2014г.

Габровският куклен театър закрива сезона

Последната среща на приказните герои с малките зрители ще е тази неделя, на 15-ти юни. С пиесата „Вранката и зъбките“ актьорите от Габровския куклен театър ще пожелаят на децата весело лято.

Финалното представление е 340-тото за този сезон, през който трупата представи 18 заглавия на габровска сцена и по време на турнетата си в страната. Зад граница театърът заслужи овациите на публиката на Международния фестивал на куклените театри в град Паневежис, Литва,  който беше посветен на 209 –тата годишнина от рождението на Ханс Кристиан Андерсен. Пред любопитната детска публика и кукленици  от Литва, Латвия, Естония, Украйна, Беларус, Русия и Дания габровските творци играха постановката „Принцесата и граховото зърно“ по едноименната приказка на прочутия датски писател. В друг побратимен на Габрово град – Мъйтищи /Русия/, актьорите получиха привилегията да изнесат финалния спектакъл в заключителната вечер на IV-ия Международен фестивал „Чаепитие в Мъйтищи“.

След закриването на активния сезон трупата продължава с репетициите на две нови постановки. Завесата ще се вдигне отново през месец септември – тогава  на сцената ще оживеят героите от Андерсеновата приказка „Свинарят“. Репетициите вече започнаха, а премиерното представление, с което към репертоара на театъра се прибавя още едно заглавие от златната класика, ще е на 19-ти септември. Драматург и режисьор на новата куклена пиеса е Теменужка Коларова. Сценографията е на Светлана Атанасова. В спектакъла ще звучи музика от немския композитор Йохан Себастиан Бах, като аранжиментите на едни от най-популярните творби на класика са дело на Георги Гарчов. Актьорите Радостина Андреева, Илиян Иванов и Богдан Богданов ще разкажат историята за капризната принцеса и княза, скрит под одеждите на кралския свинар. Режисьорът предлага една различна трактовка на популярната приказка и дава убедителен пример за това, че истински щастливи са тези от нас, които намират сили да простят.  

View the embedded image gallery online at:
http://gabrovopuppet.bg/ct-menu-item-54#sigFreeIdc209e52c51


 

Габровския куклен театър участва в един уникален куклен форум, който се разпознава в Европа като фестивала на Ханс Кристиян Андерсен. Този фестивал беше посветен на 209 годишнина от рождението на магьосника на приказките и е включен в целогодишната програма на град Паневежис, който е избран за Културна столица на Литва. Това е фестивал събиращ най-различни гледни точки на кукленото изкуство, отразяващи творчеството на великия творец. По време на фестивала, който се откри на 2 април 2014 г. се представи една висококачествена продукция реализирана от изявени творци от Литва, Украйна, Белорус, Латвия, Калинградската област, Русия, Дания, Естония. Нашият театър се представи достойно с постановката „Принцесата и граховото зърно" – постановка на Теменужка Коларова, сценография Диана Узунова – Тодорова и музика Георги Гарчов. Въпреки езиковата бариера, представлението се гледа със затаен дъх и грабна вниманието на децата и куклениците участващи във фестивала от началото до края.

View the embedded image gallery online at:
http://gabrovopuppet.bg/ct-menu-item-54#sigFreeIdabc6c2e87d

С началото на новия творчески сезон Кукленият театър излезе на международната сцена на фестивала на изкуствата „Магията на вятъра“ в Сливен, събрал артисти от страната, от Турция, Унгария, Белгия, Испания, Чили и Русия. Габровската трупа изигра спектакъла „Гарджето – певец“,  който прави иронична препратка към телевизионните формати за таланти и е ориентиран както към малките, така и към техните родители, склонни да мислят, че „на мама гарджето е най…“. След успешното представяне театърът получи покана за участие във фестивал в Санкт Петербург, където ще гостува през 2017 г.

Утре (17 септември) актьорите ще се срещнат с публиката на международния куклен фестивал „ПИФ“, който се провежда в столицата на Хърватия – Загреб. В 48-то издание на един от най-престижните театрални форуми, габровската трупа беше поканена да участва с пиесата „Красавицата и звяра“. Спектакълът, включен от селекционната комисия в програмата на фестивала, беше представен през миналия творчески сезон, а куклите с човешки бой преминаха пред погледите на зрителите по време на габровския карнавал. Сега предстои да бъдат разиграни и пред чуждестранната публика на фестивала, в който през годините са участвали повече от 450 професионални трупи от всички континенти.  В първите издания актьорите изнасяли представленията на есперанто, докато не се наложил универсалният „език на куклите“, но спектаклите, в които актьорите говорят на международния език, са запазени като акцент в програмата.

Скоро след участието си в Хърватия, габровската трупа ще играе на международния фестивал на куклените театри в украинския град Ужгород, където ще гостува с постановката „Глупавият вълк“ по едноименната приказка на Елин Пели

Габровският куклен театър играе на три международни фестивала

Home    |    About as    |    Contacts
Copyright © 2013. Държавен куклен театър Габрово All Rights Reserved.
Designed by PeppyTrade